Wpływ glutenu na odchudzanie

Kojarzycie te grafiki? Jestem przekonana, że tak. Znajdziemy je nie tylko w restauracyjnym menu, ale również w sklepie spożywczym. Nawet tym osiedlowym! Nasz kraj opanowała moda na dietę bezmleczną i bezglutenową! Coraz więcej Polaków rezygnuje z jedzenia pszenicy i nabiału – zwykle bez uprzedniej diagnostyki. Czy słusznie?

Skąd się wzięła moda na dietę bezglutenową? 

Dzisiaj skupimy się na glutenie, a w następnym wpisie na nabiale. To całe szaleństwo na produkty bezglutenowe zaczęło się kilka lat temu, dokładnie w 2014 roku. Przywędrowało do nas z Zachodu, a wszystko za sprawą kilku popularnych celebrytek –  Gwyneth Paltrow, Victorii Beckham i Lady Gagi, które schudły na skutek odstawienia pieczywa. I w taki właśnie oto sposób, większość społeczeństwa zaczęła unikać glutenu. Przypisując mu oczywiście właściwości tuczące, co jest totalnym nieporozumieniem.

Gluten – definicja 

Gluten to białko występujące w pszenicy. Odpowiada za jakość oraz teksturę chleba. To właśnie dzięki niemu bochenki są kształtne i chrupiące. Nie posiada żadnych wartości odżywczych, ani energetycznych!!! Jego wartość kaloryczna wynosi 0!!!! Gluten szkodzi tylko tym którzy chorują na celiakię (1% populacji). Dla pozostałych jest całkowicie bezpieczny!

Zagadka została rozwiązana 

Dietetycy przekonują, że gwarantem sukcesu w odchudzaniu jest ujemny bilans kaloryczny.  Nie tuczy gluten czy cukier, a nadmiar jedzenia!

Produkty bezglutenowe 

Wiele osób uważa, że produkty bezglutenowe są bardzo zdrowe. Nic bardziej mylnego! Niektóre z nich zawierają w składzie cała tablicę Mendelejewa.

  • guma guar
  • guma ksantanowa
  • guma arabska
  • utwardzony tłuszcz

Z pewnością zaszkodzą nam bardziej niż kromka pełnoziarnistego chleba – oczywiście z glutenem w pakiecie! 😉 Mogą powodować biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, gazy. Dlatego zanim zdecydujesz na zakup bezglutenowego chleba, zapoznaj się proszę z jego składem. Wyjdzie Ci to na dobre.

  • Po pierwsze, unikniesz rewolucji żołądkowo-jelitowych.
  • Po drugie, zaoszczędzisz pieniądze.

Dobrze czytasz! Produkty bezglutenowe są drogie!

  • Chleb jasny (200 g) – 7 zł
  • Makaron spaghetti – 8, 70 zł
  • Herbatniki – 8 zł

Dlaczego chcemy chudnąć bez glutenu?

Bo to modne. Bo gwiazdy nie jedzą glutenu. Zazwyczaj sami diagnozujemy u siebie uczulenie na pszenice. Twierdzimy, że po zjedzeniu pieczywa czujemy się ospali i ociężali. Postanawiamy z niego zrezygnować. Tracimy na wadze i jestem zachwyceni! Jemy mniej, więc chudniemy – to logiczne. Gluten nie ma z tym z nic wspólnego!

Nietolerancja glutenu – badania

Nietolerancję glutenu można zdiagnozować przy pomocy specjalistycznych testów, które polegają na pomiarze stężenia przeciwciał igG charakterystycznych dla glutenu. Koszt badania to około. 26 zł.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error: Content is protected !!