Homeosatza, czyli o równowadze organizmu

Równowaga musi być!

Idealne pH krwi człowieka wynosi 7.4. Optymalne, to takie mieszczące się w przedziale 7.35-7.45. Wszelkiego rodzaju odchylenia mogą świadczyć o chorobie – w tym między innymi o zakwaszeniu organizmu. Zazwyczaj dochodzi do nich wówczas, gdy stosujemy źle zbilansowaną dietę. Bogatą w produkty wysokoprzetworzone (fast-foody, słodycze, używki). Na szczęście przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej jest bardzo proste. Wystarczy, że wykluczymy z jadłospisu wyżej wymienione produkty i zastąpimy je tymi zasadotwórczymi: warzywami, owocami, orzechami oraz nasionami.

Zakwaszenie organizmu – co to jest?

Zakwaszenie powstaje wówczas, gdy pH naszego organizmu jest niższe niż lub wyższe niż 7.45. Nadmiar kwasów odkłada się w tkance łącznej, co utrudnia usuwanie szkodliwych substancji. Kryształki kwasów zaczynają gromadzić się w mięśniach, stawach, a nawet w naszej krwi!!! Organizm stara się bronić, walczy jak może, ale w pewnym momencie nie wytrzymuje! Zaczyna pobierać wapń z naszych zębów i kości, magnez z mięśni, a z krwi substancje odżywcze… Co z pewnością nie jest dla nas korzystne!!

Zakwaszenie organizmu – przyczyny

Najczęstszą przyczyną zakwaszenia jest źle zbilansowana dieta, ale nie tylko! Niebezpieczny dla naszego pH jest również stres. Nadużywanie leków oraz alkoholu, czy papierosów wykazuje równie destrukcyjne działanie.

Zakwaszenie organizmu – objawy

Pierwszymi objawami są migrenowe bóle głowy oraz wahania nastroju. Powinniśmy również zwrócić uwagę na problemy z koncentracją i zasypianiem, dolegliwości żołądkowo-jelitowe czy nadmierne wypadanie włosów. Nieleczone zakwaszenie organizmu może doprowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób: cukrzycy, nowotworów, nadciśnienia, osteoporozy.

Zakwaszenie organizmu – leczenie

Najlepszym sposobem na odkwaszenie organizmu jest zmiana diety, która aż w 80% powinna składać się z produktów zasadowych, a tylko w 20% z tych kwasotwórczych. W Twoim menu nie może zabraknąć warzyw i owoców. Świeże zioła, kasze, pestki i nasiona mogą okazać się równie pomocne. O czym jeszcze trzeba pamiętać? O wypijaniu odpowiedniej ilości wody!! Minimum 2,5 litra dziennie! O aktywności fizycznej oraz unikaniu stresu!!

4 komentarze

  1. Ja walczę z zakwaszeniem od jakiegoś czasu, ale nic nie pomaga… 🙁

    • A skad wiesz, że jesteś zakwaszona? Robiłaś jakieś badania?

      • Nie robiłam, ale wszystkie objawy na to wskazują…

  2. Równowaga musi być to prawda! Dlatego ja zamieniłam białe pieczywo na pełnoziarniste. Tłuste mleko na chude itd, itd. Czuję się o niebo lepiej!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *